تأثیر متنوع‌سازی صادرات و توسعه مالی بر نابرابری درآمدی در کشورهای منتخب درحال‌توسعه - العتابی, سامی کامل عبد; دائی کریم زاده, سعید; شمری, نور عبدالستار ابراهیم; خسروی , انور (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف این مطالعه بررسی اثر متنوع‌سازی صادرات و توسعه مالی بر نابرابری درآمدی در کشورهای منتخب درحال‌توسعه با در نظر گرفتن ماهیت غیرخطی و آستانه‌ای این روابط است. روش‌شناسی: این پژوهش از روش اقتصادسنجی رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR) برای تحلیل داده‌های ۹ کشور منتخب درحال‌توسعه طی دوره ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۲ استفاده کرد. ابتدا مانایی متغیرها با آزمون لوین-لین-چو بررسی شد، سپس با آزمون پسران استقلال مقطعی ارزیابی گردید. پس از تأیید غیرخطی بودن رابطه با آزمون خطی بودن، تعداد مکان‌های آستانه‌ای با معیار آکائیک و شوارتز تعیین شد و مدل با یک حد آستانه و دو رژیم برآورد گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد توسعه مالی تا پیش از رسیدن به آستانه 0.72 موجب افزایش نابرابری درآمدی می‌شود، اما پس از عبور از آستانه اثر آن معکوس شده و نابرابری را کاهش می‌دهد. متنوع‌سازی صادرات نیز در رژیم ابتدایی اثر افزایشی بر نابرابری دارد، اما پس از عبور از آستانه توسعه مالی به یکی از مهم‌ترین عوامل کاهش نابرابری تبدیل می‌شود. همچنین نرخ تورم و نرخ بیکاری اثر مثبت و معنادار بر نابرابری داشته و شاخص بازبودن تجاری و درآمد سرانه تأثیر کاهنده بر آن نشان دادند. نتیجه‌گیری: نتایج تأکید می‌کند که تأثیر توسعه مالی و متنوع‌سازی صادرات بر نابرابری درآمدی ماهیتی غیرخطی و آستانه‌ای دارد؛ بنابراین سیاست‌گذاری در این حوزه باید مرحله‌محور بوده و قبل از اجرای برنامه‌های توسعه صادرات، تقویت زیرساخت‌های مالی مورد توجه قرار گیرد. همچنین کنترل تورم، کاهش بیکاری و تقویت تجارت خارجی از عوامل مهم در کاهش نابرابری درآمدی هستند.