راهبردهای مؤثر بر ارتقاء مصرف‌کننده رسانه به مشارکت‌کننده در مشترکین صفحه فیس‌بوک اداره اوقاف شیعه عراق - عدنان جلوب المطیری, عمار; رشیدپور, علی; عبدالاله عباس الطحان, مروه; میر, سعید (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف پژوهش شناسایی و ارائه راهبردهای مؤثر بر تبدیل مصرف‌کنندگان رسانه به مشارکت‌کنندگان فعال در صفحه فیس‌بوک اداره اوقاف شیعه عراق است. روش‌شناسی: این پژوهش با رویکرد کیفی داده‌بنیاد و کمی توصیفی انجام شد. در بخش کیفی، ۱۸ نفر از خبرگان رسانه و کاربران آگاه صفحه فیس‌بوک از طریق نمونه‌گیری گلوله‌برفی و مصاحبه نیمه‌ساختاریافته بررسی شدند و داده‌ها با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل گردید. در بخش کمی، جامعه آماری شامل ۸۰۰۰ نفر از مشترکین صفحه فیس‌بوک اداره اوقاف شیعه عراق بود که با استفاده از جدول مورگان، ۳۵۱ نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی پرسشنامه محقق‌ساخته بود که پایایی آن با آلفای کرونباخ تأیید شد. یافته‌ها: نتایج تحلیل داده‌ها نشان داد که راهبردهای کلیدی ارتقاء مصرف‌کننده رسانه به مشارکت‌کننده شامل انگیزه‌های درونی (علاقه به مباحث دینی) و بیرونی (کسب اعتبار اجتماعی)، عوامل فردی و اجتماعی، انگیزه‌های معنوی، احساس هویت و تعلق، شفافیت و بی‌طرفی محتوا، تناسب محتوای رسانه با نیاز کاربران، امکان تعامل دوطرفه و پاسخگویی مدیران، اعتماد به مدیریت صفحه، و احساس دیده‌شدن و اثرگذاری است. همچنین برگزاری کمپین‌های تعاملی، نظرسنجی‌ها، مسابقات و محتوای چندرسانه‌ای از عوامل مؤثر در افزایش مشارکت و وفاداری کاربران بودند. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که ایجاد ترکیبی از انگیزه‌های فردی، اجتماعی و معنوی همراه با محتوای متناسب و تعامل فعال مدیران می‌تواند مصرف‌کنندگان منفعل رسانه را به مشارکت‌کنندگان فعال تبدیل کند. به‌کارگیری این راهبردها در مدیریت رسانه‌های اجتماعی به‌ویژه صفحات مذهبی می‌تواند منجر به افزایش تعامل، تقویت هویت جمعی و پویایی رسانه شود.