ارائه مدل شناختی رفتار مصرف ‌کننده در محصولات لوازم ‌خانگی مشابه اصل - محبوب, شمیلا; احمدی شریف, محمود; نعمتی زاده, سینا (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
در این پژوهش به ارائه مدل شناختی رفتار مصرف ‌کننده در محصولات لوازم ‌خانگی مشابه اصل پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نوع توسعه‌ای و کاربردی است و ماهیت ترکیبی دارد. روش پژوهش از نوع آمیخته و در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی خبرگان دانشگاهی و مدیران و متخصصان صنعت لوازم خانگی است که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند بر اساس معیارهای ورود به پژوهش شامل 12 نفرمیباشد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته است. شیوه تحلیل این بخش استفاده از تحلل مضمون است. بخش کمی پژوهش با روش تحلیل عاملی تاییدی با پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. جامعه آماری بخش نهایی مصرف کنندگان لوازم خانگی مشابه اصل می باشد که تعداد نمونه آماری بر اساس نمونه‌گیری تصادفی طبقه ای213 نفر برآورد شد. نتایج بخش کیفی تحقیق، شامل شبکه مضامین در 5 مقوله سازمان دهنده و 30 مضمون پایه خلاصه شد. این عوامل شامل عوامل مالی و اقتصادی شامل “کمبود منابع مالی مصرف‌کننده برای خرید محصول اصل، ارائه تخفیف‌ها و پیشنهادات جذاب توسط فروشندگان، مشکلات اقتصادی و کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان، پایین بودن هزینه تعمیر محصولات مشابه در مقایسه با اصل، نرخ تورم و تأثیر آن بر تصمیمات خرید مصرف‌کننده و رشد بازارهای غیررسمی و تأثیر آن بر عرضه محصولات مشابه” می باشد. عوامل فرهنگی، اجتماعی و روان‌شناختی شامل “توصیه دوستان و خانواده به خرید محصولات مشابه، سطح پایین حساسیت فرهنگی به اصل بودن محصولات، نگرش مثبت جامعه به خرید هوشمندانه و صرفه‌جویی مالی، تأثیر شبکه‌های اجتماعی بر افزایش تقاضا برای محصولات مشابه، پذیرش اجتماعی استفاده از محصولات مشابه، تفاوت فرهنگی در ارزش‌گذاری به اصالت کالاها و نقش خانواده و جامعه در تربیت نگرش مثبت به خرید اصیل” می باشد. راهبردهای مقابله‌ای و آگاهی‌بخشی شامل "آگاهی‌بخشی از تفاوت‌های محصولات اصل و مشابه از طریق کمپین‌های اطلاع‌رسانی، توسعه برنامه‌های آموزشی برای مصرف‌کنندگان درباره اهمیت اصالت محصول، ایجاد پلتفرم‌های مقایسه آنلاین برای محصولات اصل و مشابه، برگزاری نمایشگاه‌ها و رویدادهای ویژه برای معرفی محصولات اصل، همکاری با تأثیرگذاران اجتماعی برای تبلیغ محصولات اصل و ایجاد برنامه‌های آموزشی در مدارس و دانشگاه‌ها درباره انتخاب محصول اصیل" می باشد.