اثرگذاری مسئولیت اجتماعی شرکت و فین‌تک بر عملکرد مالی شرکت‌های بورسی با استفاده از مدل‌های پانل بیزین ور - فرهادی, مهرداد; فرساد امان‌الهی, غلامرضا; مهربان‌پور, محمدرضا; کیقبادی, امیررضا (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف این پژوهش بررسی تأثیر مسئولیت اجتماعی شرکت (CSR) و فناوری‌های مالی (فین‌تک) بر عملکرد مالی شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران با بهره‌گیری از مدل‌های پانل بیزین ور است. روش‌شناسی: این مطالعه از نوع کاربردی و با رویکرد تحلیلی-توصیفی انجام شده است. داده‌های پانلی ۱۰۷ شرکت پذیرفته‌شده در بورس تهران در بازه زمانی ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۳ مورد تحلیل قرار گرفت. برای سنجش عملکرد مالی از شاخص‌های بازده دارایی‌ها (ROA) و بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) استفاده شد. مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها از طریق تحلیل محتوای گزارش‌های سالانه در شش بعد اصلی سنجیده شد و عملکرد فین‌تک بر اساس نسبت ارزش مبادلات اینترنتی و موبایلی به تولید ناخالص داخلی محاسبه گردید. تحلیل داده‌ها با مدل‌های پانل بیزین ور (PBVAR)، آزمون‌های ریشه واحد، هم‌انباشتگی کائو و یوهانسون-جوسیلیوس و تحلیل تابع واکنش آنی انجام شد. یافته‌ها: نتایج آزمون‌های هم‌انباشتگی بیانگر وجود رابطه بلندمدت و معنادار بین متغیرهای تحقیق بود. فناوری‌های مالی تأثیر مثبت و معناداری بر بازده دارایی‌ها و بازده حقوق صاحبان سهام داشتند و پذیرش فین‌تک منجر به بهبود کارایی مالی شرکت‌ها شد. همچنین مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها اثر مثبت و پایداری بر عملکرد مالی نشان داد و به افزایش اعتماد سرمایه‌گذاران و کاهش ریسک‌های مالی کمک کرد. مدل تصحیح خطا نشان داد که سرعت بازگشت به تعادل بلندمدت پس از شوک‌های کوتاه‌مدت حدود ۹ درصد در سال است. تحلیل واکنش آنی نیز نشان داد شوک‌های مثبت فین‌تک باعث افزایش قابل‌توجه عملکرد مالی می‌شوند. نتیجه‌گیری: نتایج تحقیق نشان می‌دهد که ترکیب مؤثر مسئولیت اجتماعی و فین‌تک می‌تواند زمینه‌ساز خلق ارزش پایدار، بهبود شفافیت مالی، افزایش اعتماد ذی‌نفعان و رشد سودآوری شرکت‌های بورسی باشد.