شناسایی عوامل کلیدی و مدل موفقیت در استقرار مدیریت زنجیره تأمین سبز در صنعت ساخت و ساز ایران - زارعی, کژال; مشایخی نظام آبادی, المیرا; زارعی, بهروز (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف پژوهش حاضر مدل‌سازی عوامل کلیدی موفقیت در استقرار مدیریت زنجیره تأمین سبز در صنعت ساخت‌وساز ایران بود. روش‌شناسی: این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی و تحلیل ماتریس واریانسی-کوواریانس بوده و با روش‌های کتابخانه‌ای و میدانی انجام شده است. در ابتدا، ادبیات موضوع بررسی و مقالات مرتبط با استفاده از روش فراترکیب و روایی محتوایی تحلیل شدند. مدل نهایی پژوهش بر اساس داده‌های صنعت ساخت‌وساز ایران استخراج شد و با استفاده از مدل‌سازی معادلات ساختاری روابط میان متغیرها سنجیده و اعتبار مدل پیشنهادی بررسی گردید. یافته‌ها: تحلیل‌ها چندین عامل کلیدی موفقیت را در استقرار مدیریت زنجیره تأمین سبز شناسایی کرد. از جمله عوامل مهم شناسایی‌شده می‌توان به مدل‌سازی معادلات ساختاری، سیستم‌های پشتیبان مدیریتی، بهبود عملکرد زیست‌محیطی و مالی زنجیره تأمین سبز، طراحی و تولید سازگار با محیط‌زیست، وجود قوانین حامی مدیریت سبز و یکپارچگی فرایندهای زیست‌محیطی اشاره کرد. سیاست‌های حمایتی دولت، منابع انسانی سبز، آگاهی و آموزش زیست‌محیطی، بسته‌بندی و حمل و نقل سبز، مدیریت آب، انرژی و پسماند، خرید و بازاریابی سبز، زمینه‌های فرهنگی، همکاری با تأمین‌کنندگان و عملکرد اجتماعی زنجیره تأمین سبز نیز از عوامل تأثیرگذار مثبت و معنادار بر موفقیت استقرار مدیریت زنجیره تأمین سبز بودند. نتیجه‌گیری: این پژوهش مدل جامعی را برای عوامل کلیدی موفقیت در استقرار مدیریت زنجیره تأمین سبز در صنعت ساخت‌وساز ایران ارائه می‌دهد. این مدل به صنعتگران و پژوهشگران کمک می‌کند تا زنجیره تأمین خود را با اهداف پایداری زیست‌محیطی همسو سازند و به اجرای مؤثرتر آن بپردازند.