بررسی نقش ابعاد و مولفه‌های نظام جبران خدمات کارکنان در تبیین واریانس رفتار شهروندی سازمانی (مطالعه موردی: اداره کل امور مالیاتی استان کرمان) - جمشیدی مجید; کمالی محمد جلال; صیادی سعید; فاتحی راد نوید; محمدباقری مهدی (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف این پژوهش بررسی نقش ابعاد و مؤلفه‌های نظام جبران خدمات کارکنان در تبیین واریانس رفتار شهروندی سازمانی (مطالعه موردی: اداره کل امور مالیاتی استان کرمان) بود. روش‌شناسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی-همبستگی بود. داده‌ها از طریق پرسشنامه‌های استاندارد جمع‌آوری شد. پرسشنامه جبران خدمات شامل ۴ بعد مدیریتی، سازمانی، روان‌شناختی و اجتماعی بود و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی شامل ۱۵ بعد، که بر اساس مقیاس لیکرت ۵ گزینه‌ای طراحی شده بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان کرمان بود که نمونه‌ها به روش تصادفی انتخاب شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین ابعاد نظام جبران خدمات (مدیریتی، سازمانی، روان‌شناختی، اجتماعی) و رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد. این ابعاد به صورت همزمان ۳۹.۵ درصد واریانس رفتار شهروندی سازمانی را تبیین کردند. همچنین، مؤلفه‌های روان‌شناختی و مدیریتی بیشترین تأثیر را بر رفتار شهروندی سازمانی داشتند. نتیجه‌گیری: این پژوهش نشان داد که نظام جبران خدمات، به ویژه ابعاد روان‌شناختی و مدیریتی آن، تأثیر مستقیمی بر تقویت رفتار شهروندی سازمانی دارد. سازمان‌هایی که به بهبود نظام جبران خدمات خود توجه کنند، می‌توانند شاهد افزایش رفتارهای فراوظیفه‌ای و مشارکت بیشتر کارکنان باشند. پیشنهاد می‌شود که سازمان‌ها به طراحی و اجرای نظام جبران خدمات منصفانه و حمایتی توجه ویژه‌ای داشته باشند.