طراحی مدل بازاریابی چابک برای کسب و کارهای کوچک ‏و متوسط در ایران (مطالعه موردی کسب و کارهای کوچک و متوسط مناطق شمال غرب ایران) - عابدینی مهدی; عالی صمد; هنرمند عظیمی مرتضی; مالکی مجتبی (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف این پژوهش طراحی و ارائه مدل بازاریابی چابک برای کسب‌وکارهای کوچک و متوسط (SMEs) در ایران با استفاده از رویکرد نظریه‌پردازی داده‌بنیاد بود. این پژوهش به بررسی عوامل مؤثر بر پیاده‌سازی بازاریابی چابک، تسهیل‌کننده‌ها، موانع و پیامدهای آن در SMEهای مناطق شمال غرب ایران پرداخته است. روش‌شناسی: این پژوهش با استفاده از رویکرد تحقیق آمیخته (کیفی و کمی) انجام شد. در بخش کیفی، نمونه‌گیری نظری تا رسیدن به اشباع نظری با 21 مصاحبه نیمه‌ساختاریافته انجام شد و داده‌ها از طریق روش داده‌بنیاد تحلیل شدند. در بخش کمی، داده‌های میدانی از طریق پرسش‌نامه از 406 کسب‌وکار کوچک و متوسط در استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان جمع‌آوری و با استفاده از روش‌های آماری تحلیل شدند. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد که بازاریابی چابک باعث بهسازی مهارت‌های کارکنان تخصصی، ارتقای مشتری‌محوری، و افزایش رقابت‌پذیری SMEها می‌شود. همچنین، نقش فناوری‌های دیجیتال و تحلیل داده‌ها به عنوان عوامل تسهیل‌کننده در پیاده‌سازی این رویکرد تأیید شد. علاوه بر این، موانعی مانند مقاومت سازمانی و پیچیدگی محیط کسب‌وکار شناسایی شدند که بر پیاده‌سازی موفق بازاریابی چابک تأثیرگذارند. نتیجه‌گیری: پژوهش نشان داد که بازاریابی چابک می‌تواند به ارتقای عملکرد و رقابت‌پذیری SMEها در بازارهای پرتلاطم کمک کند. با این حال، پیاده‌سازی موفق آن نیازمند زیرساخت‌های مناسب، فناوری‌های دیجیتال و تغییر در فرهنگ سازمانی است. این رویکرد به عنوان یک استراتژی مؤثر برای بهبود توانایی‌های بازاریابی و مدیریت بازار در SMEها پیشنهاد می‌شود.