تبیین الگوی سرمایه فکری و مزیت رقابتی در کسب و کارهای نوپا - شفاعت تکلدان مهدی; جهانشاد آزیتا; پورزمانی زهرا (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف پژوهش حاضر ارائه ارایه الگوی سرمایه فکری و مزیت رقابتی در کسب و کارهای نوپا می‌باشد. روش‌شناسی: این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی می‌باشد. روش پژوهش از نوع کاربردی است. این پژوهش در بخش کمی پژوهش با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته برگرفته از الگوی کیفی پژوهش بعد از تایید روایی و پایایی در جامعه آماری شامل مدیران و سرمایه گذاران و کارآفرینان که تعداد نمونه آماری براساس نمونه‌گیری طبقه‌ای 400 نفر برآورد گردید، توزیع شد. یافته‌ها: مسیرهای شناسایی شده تحقیق در قالب چهار مقوله اصلی و مقوله‌های فرعی تبیین گردید. عوامل علی شناسایی شده موثر بر مدل سرمایه فکری و مزیت رقابتی در کسب و کارهای نوپا، عبارت است از: سرمایه فرایندی، شایستگی، افزایش قدرت چانه زنی با رقبا در کسب دانش و منابع،قدرت نسبی بازیگران و استراتژی شرکت می‌باشد. پیشران‌های شناسایی شده، عبارت است از: شاخص سرمایه نیروی انسانی، شاخص سرمایه نوآوری، شاخص سرمایه مشتری و شاخص سرمایه زیر ساخت هامی باشد. عوامل راهبردی شناسایی شده عبارت است از: ایجاد توازن و دستیابی به ترکیب بهینه همکاری و رقابت در صنعت، عضویت در پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد، بکارگیری فرایند تولید ناب، بکارگیری استراتژی رقابتی مبتنی بر فناوری می‌باشد. پیامدهای شناسایی شده موثر بر مدل سرمایه فکری و مزیت رقابتی در کسب و کارهای نوپا، عبارت است از: هم افزایی دانش محور در ساختار شرکت‌های نوپا، قابلیت بازایابی پویا و اموزش محور، ارتقاء محصولات از طریق جهش تکنولوژیکی، ارزش افرینی برای مشتریان و توسعه و بهبود سرمایه اجتماعی، فکری و دانشی. نتیجه‌گیری: این مطالعه نقش حیاتی سرمایه فکری و عوامل استراتژیک را در ایجاد مزیت رقابتی و رشد پایدار کسب‌وکارهای نوپا نشان می‌دهد و بر اهمیت نوآوری، سرمایه انسانی و هماهنگی استراتژیک تأکید دارد.