شناسایی و سطح‌بندی مولفه‌های موثر بر الگوی راهبردی دیپلماسی تجاری ایران در نمایشگاه‌های جهانی اکسپو - رجب زاده علی; وظیفه دوست حسین; زارع زاده فهیمه (مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار)
هدف: هدف این پژوهش شناسایی و سطحبندی مولفههای موثر بر الگوی راهبردی دیپلماسی تجاری ایران در نمایشگاههای جهانی اکسپو میباشد. روش‌شناسی: روش تحقیق آمیخته است و در ابتدا، مؤلفه‌های دیپلماسی تجاری ایران در نمایشگاههای جهانی اکسپو از طریق ادبیات و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان شناسایی‌شده است. مصاحبه‌ها با سه روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی کدگذاری شدند و درنهایت تعداد 33 مقوله و 8 شاخص بر اساس کدگذاری شناسایی و در بخش کمی مدل ساختاری- تفسیری برای ارائه الگوی دیپلماسی تجاری ایران در نمایشگاههای جهانی اکسپو با نظرات 15 نفر از فعالان دیپلمات‌های تجاری، بازرگانان، اساتید دانشگاهی، برگزارکنندگان نمایشگاههای جهانی ایجاد گردیده است. 8 مولفه شناسایی شد؛ 1- نمایش فرهنگی 2- نمایش فرصت‌های تجاری و اقتصادی 3- رایزنی تجاری 4- مدیریت منابع 5- برند ملی (برند سازی ملی) 6- مشارکت بخش خصوصی 7- تدوین سند دیپلماسی تجاری (تبیین شفاف سند دیپلماسی تجاری) 8- تحقیق و توسعه. پس‌ از آن برای شناسایی موقعیت این مؤلفه‌ها با استفاده از MICMAC قدرت نفوذ و وابستگی مشخص گردید. یافته‌ها: نتایج به دست آمده نشان داد؛ مشارکت بخش خصوصی در بالاترین سطح الگوی راهبردی دیپلماسی تجاری ایران در نمایشگاه‌های جهانی اکسپو قرار دارد و بعد از آن برندملی و تدوین سند دیپلماسی تجاری در سطح بعدی قرار دارند. تحقیق و توسعه و رایزنی تجاری در سطح سوم قرار گرفته اند و مولفه نمایش فرهنگی و نمایش فرصت‌های تجاری و اقتصادی در سطح چهارم الگوی راهبردی دیپلماسی تجاری ایران در نمایشگاه‌های جهانی اکسپو دارد. مدیریت منابع نیز در آخرین سطح الگوی راهبردی دیپلماسی تجاری ایران در نمایشگاه‌های جهانی اکسپو قرار دارد. نتیجه‌گیری: با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری محل قرارگیری عوامل مختلف در نقشه پراکندگی متغیرها، با کمک تحلیل میکمک انجام شد که از روی آن جایگاه متغیرهای کلیدی قابل تشخیص است.